onsdag 23 januari 2013

Macindaws fästning

Macindaws fästning av John Flanagan
Serie: Spejarens lärling (Ranger´s Apprentice)
Antal sidor: 330
Översättare: Ingmar Wennerberg
Originaltitel: The Siege of Macindaw
Första meningen:
Gundar hårdnäve var kapten och rorsman på det skandiska skeppet Vargmolnet.

(SPOILERS OM MAN INTE LÄST TIDIGARE BÖCKER I SERIEN)

Det ser lite mörkt ut för tillfället, Alyss är tillfångatagen, Keren har Macindawn i sitt våld och Will sitter i skogen och försöker lista ut hr han ska rädda Alyss och döda Keren. För att lyckas med detta så måste han anfalla Macindaw, och hur ska man kunna anfalla en borg när man bara har 25 män och dessutom inte vet mycket om att belägra borgar? Men när Horace dyker upp och berättar att Halt och Crowley trodde att de kunde behöva lite hjälp (de hade mer rätt en vad de hade kunnat tro), så ser allt lite ljusare ut, men inte mycket. Men hur ska 25 män kunna anfalla en borg? De här 25 männen är ju faktikst skandier, och det ökar chanserna att vinna, lite. Will vet att alla förväntar sig att han ska komma på någon genial plan, det är det spejare gör. Men sanningen är att Will inte har den blekaste aning om vad han ska göra.
     Alyss och Will använder kurirenas signalspråk för att komunicera med varandra. Alyss försöker att få så mycket information som möjligt från Keren, och han har inget emot att berätta en del, han är sällskapssjuk och tror inte att Alyss kan föra vidare nyheterna till någon annan, hon sitter ju faktiskt inlåst i ett torn. Av Keren så får hon reda på att man väntar en sändebud från Picta, han förhandlar nämligen med dem. När Will får reda på att de kan förvänta sig en invasion från grannlandet om två veckor så inser han att han måste komma på något, och han måste göra det snabbt.
     Horace ät helt säker på att hans bästa vän ska komma på en bra plan, det gör han ju alltid. Horace tycker visserligen att det ser lite mörkt ut, men han har fullt förtroende för Will.
     Och medan det blir allt mer ont om tid, så börjar en plan forma sig i Wills hjärna....
________________________________________________________________

Ursäkta mig, men varför skulle Alyss bli tillfångatagen? VARFÖR? Jag menar, varför just HON? Kunde inte Will, Horace, Malcolm eller vem f-- som helst blivit inlsåst i ett torn? Varför just den enda tjejen?  Stön...
    Men boken var ju definitivt inte dålig, den erbjöd massor av skratt och en hel del spänning, men det hade varit trevligt om det var någon annan som var tillfångatagen.
    Och en till sak, ibland radar man upp Wills stordåd (det är för det mesta någon som precis fått reda på vem han var), och då låtar det ungefär så här "han hade besegrat en hemst kalkaran, bränt ned Morgaraths bro, blivit tillfångatagen av skandier och hjälpt och beskyddat prinsessan Cassandra..." vänta lite nu, var det inte tvärt om? Jag var rätt säker på att det var HON som tillbringade större tiden med att beskydda HONOM. Varför kunde inte hon fått äran för det?
     Karaktärerna var i stort sätt som vanligt, fast Halt var tyvärr nästan inte med alls. Jag tycker faktiskt att Keren var en helt ok skurk, han var inte så läskigt ond. Han var faktiskt ganska trevlig och intelligent, och det var en trevlig omväxling. Skandierna var med igen, och det är alltid trevligt. De piggar upp stämningen lite... Jag gillar Malcolm, han är ganska cool. Han påminner lite om Halt, på någon skumt sätt.
     Så, boken var bra, men definitivt inte den bästa i serien. Jag tycker att Will faktiskt löste problemet på ett ganska intressant sätt, orginnelt var det i alla fall.
     Jag är mitt uppe i en prao-vecka, så jag orkar inte skriva så mycket mer. Men jag hoppas att så många som möjligt läser den här serien, det förtjänar den.

7/10

2 kommentarer:

  1. Älskar denna serien! Helt underbar humor, spännande karaktärer och ett bra koncept! :D

    SvaraRadera